Dokumentarfilmen Raskortet

Den 27. marts sendte SVT1 Osmond Karims nye dokumentarfilm om rasisme i Sverige, Raskortet. Filmen tager udgangspunkt i interviews med svenskere med afrikansk baggrund, som diskuterer, teoretiserer og deler erfaringer om racisme i Sverige.

Dette er en vigtig dokumentar, der burde blive vist på dansk fjernsyn, for filmen kan for alvor bringe nye og tiltrængte nuanceringer og perspektiver til den aktuelle danske debat om hvidhed, magt og racisme.

Der er mange vigtige ting, der bliver sagt i filmen, fx Kitimbwa Sabunis refleksioner over effekterne af, at racisme altid bliver defineret på majoritetens vilkår, som noget hvide svenskere må kunne genkende og forstå umiddelbart.

Og Jallow Mamodous beskrivelse af racismens magtforhold: “Jeg har magt over dig, og jeg kan anvende den magt uden at det får nogle konsekvenser”. Disse perspektiver synes specielt relevant i lyset af, hvordan debatten i Danmark har udviklet sig i de sidste måneder, hvor afvisninger af den strukturelle racismes eksistens har floreret blandt kritikere, som taler fra en hvid majoritetsposition.

Raskortet er en generøs dokumentar, hvor der er meget at hente. Den seneste tids offentlige debatter har vist, at det ikke er omkostningsfrit at dele erfaringer om racisme i medierne, og man må håbe at regissøren Osmond Karim og de mange kloge og stærke stemmer, der taler i filmen, får den opbakning, de fortjener for dette vigtige arbejde.

Se filmen på SVT1s hjemmeside.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial